Sunday, May 31, 2009

Ulasan Mengenai Show Pada 31/05/2009

Salam semua....harini 31/05/2009 budak2 kami ade show di Dewan Majlis Perbandaran Port Dickson sempena Majlis Perkahwinan anak Lt. Kol (B) Hj. Mohd Sallehudin bin Mohd Nor......Kumpulan cak lempong kami membuat persembahan dalam majlis tu dan aku lak menjadi Pengacara/MC...Majlis tu dorang wat formal sket coz ramai tetamu kenamaan yang hadir....pe pun alhamdulillah semuanya berjalan lancar...Kumpulan Cak Lempong kami dibimbing oleh En.Abdullah Harun...

Show lagu Kasih versi Cak Lempong

video

Aina ni baru berusia 18 tahun.....

Show lagu Tahun Melawat N.9

video

Kumpulan muzik Cak Lempong kami dibimbing oleh En.Abdullah Harun...

Bakat Bermain Piano (adek Rushdan)

video

Adek Rushdan ni baru je berusia 14 tahun dan mempunyai bakat bermain alat muzik seperti Gitar dan Piano....

Kumpulan Muzik Cak Lempong PYAN PRODUCTION


Tuesday, May 26, 2009

Jurulatih PYAN PRODUCTION


Nama : Mohd Sofian Bin Mansor
Umur : 22 Tahun
Kerjaya : Jurulatih Tarian dan Mengambil Tempahan Kek,Roti,Biskut serta Katering

Nama : Siti Khatijah Bte Mohd Talha
Umur : 28 Tahun
Kerjaya : Jurulatih Lakonan -->B.A (hons) Acting & Directing USM PENANG<--

Nama : Mohd Nor Zairi Bin Mohd Talha
Umur : 21 Tahun
Kerjaya : Jurulatih Nasyid

Artis Budaya Remaja PYAN PRODUCTION


Nama : Nazrul Muhammad Nizam
Umur : 17 tahun
Bakat : Berlakon,bermain gitar,menyanyi dan bersilat



Nama : Raja Zailani
Umur : 18 tahun
Bakat : Berlakon dan Menari









Artis Budaya Kanak2 PYAN PRODUCTION



Nama : Muhammad Irfan Danish
Umur : 9 tahun
Bakat : Berlakon



Nama : Nur Aiman Hamzanie
Umur : 12 tahun
Bakat : Menyanyi,berlakon dan menari









Nama : Muhammad Hazeeq Darwish
Umur : 6 tahun
Bakat : Berlakon




Nama : Nur Diyana Athira
Umur : 10 tahun
Bakat : Berlakon

Nama : Nur Amily Batrisyia Bte Shuhaimi
Umur : 4 tahun
Bakat : Berlakon




Nama : Nur Irdina Bte Juhari
Umur : 7 tahun
Bakat : Berlakon

Monday, May 25, 2009




Nama : Aina Khairunnisa bte Zalani
Umur : 11 tahun
Bakat : Berlakon







Thursday, May 21, 2009

TV program yang pernah disertai.....

Program Yang Disertai Artis Budaya Kami

1) Terlibat Penggambaran DRAMA "TANGGANG" di Melaka arahan En.Jurey
2) Terlibat Penggambaran TOM TOM BAK
3) Terlibat Penggambaran SIAPA PINTAR TV9
4) Terlibat Penggambaran HARTAMANIA TV9
5) Menyertai ujibakat rancangan PONDOK-PONDOK TV9
6) Menyertai sesi ujibakat GENG BAS SEKOLAH
7) Menyertai ujibakat PENGACARA di RTM
8) Akan ke sesi ujibakat IDOLA KECIL 2
9) Giat membuat latihan TARIAN dan LAKONAN
10) Menyertai ujibakat WCOPA Road To Hollywood di Times Square KL


Pengenalan Mengenai Diriku.....



Nama : Mohd Sofian Bin Mansor
Umur : 22 Tahun
Jawatan : Pengurus Pyan Production









Pengalaman :

1) Jurulatih Tarian PYAN PRODUCTION
2) Jurulatih SMK Dato' Hj Abdul Samad PD - 2005-2008
3) Jurulatih Tarian Pra-Sekolah KG.Gelam - 2005-2009
4) Jurulatih Tarian Tabika KEMAS Kg.Cokra - 2008
5) Jurulatih Teater Tabika KEMAS Desa Permai - 2008
6) Jurulatih Tarian untuk Persembahan di Pesta Kompang Peringkat Kebangsaan - 2008
7) Jurulatih Tarian SK Port Dickson - 2009
8) Jurulatih Tarian dan Lakonan Kolej Teknologi ALPHA - 2009
9) Menganjurkan beberapa program meraikan anak2 yatim - 2006 - 2008
10) DJ/pengacara di majlis2 perkahwinan dan makan malam

Program Yang Pernah dianjurkan :

1) Majlis berbuka puasa bersama anak2 yatim di Rumah Kebajikan Anak2 Yatim Darul Aminan SEREMBAN 2006...

2) Majlis jamuan hari raya bersama anak2 yatim "JALINAN MESRA" di Central Market Port Dickson 2006

3) Majlis jamuan hari raya bersama anak2 yatim "JALINAN MESRA" kali ke-2 di Durian Tunggal MELAKA 2007

4) Majlis jamuan hari raya bersama anak2 yatim "JALINAN MESRA" kali ke-3 di Dewan Orang Ramai Bagan Pinang Port Dickson 2008

Akan Datang 2009

1) Majlis Berbuka puasa anak2 yatim bersama Haqiem dan Afiq IDOLA KECIL serta FIMIE(Hikayat Putera Syazlan) di SEREMBAN

2) Majlis jamuan hari raya bersama anak2 yatim di Port Dickson

Artis Budaya Pyan Production (Nur Diyana Athira)


ni mase diyana ke sesi ujibakat PENGACARA di RTM Kuala Lumpur....emmm dapat ke x tu xtau ar...sama2 la doakan ye....sape yang tpilih akan ke BRUNEI...best tu wwooooo.....minx2 dapat lerrr....Diyana ni ske blakon n mengacara....pape pun pngalaman di RTM tu amat bmakna bg diyana sbg pmulaan mnimba pngalaman sbelum die brjaya mlangkah msuk dlm industri seni ni.....da ade ilmu n berjaya bru la sronok...btul x????

























Jadual Aktiviti & Tempahan PYAN PRODUCTION

25 / 02 / 2009 : Tempahan sound system dan kek
14 / 02 / 2009 : Tempahan kek
17 / 02 / 2009 : Mengajar Tarian di Sekolah sehingga APRIL 2009
28 / 02 / 2009 : Menyertai UJIBAKAT sempena ROAD TO HOLLYWOOD(WCOPA)


07 / 03 / 2009 : Show TARIAN di Seremban (dinner)
07 / 03 / 2009 : Ujibakat di SUMMIT USJ untuk rancangan TV3
12 / 03 / 2009 : Pemilihan pelakon kanak-kanak di MELAKA
14 / 03 / 2009 : Penggambaran DRAMA di MELAKA
19 / 03 / 2009 : Taklimat di SRI PENTAS MEDIA PRIMA (HARTAMANIA)
31 / 03 / 2009 : Penggambaran DRAMA di MELAKA


03 / 04 / 2009 : Penggambaran Rancangan Kanak2 HARTAMANIA TV9 (Amar)
04 / 04 / 2009 : Penggambaran Rancangan Kanak2 HARTAMANIA TV9 (Nazri)
07 / 04 / 2009 :Penggambaran Rancangan Kanak2 HARTAMANIA TV9 (Aiman)

18 / 04 / 2009 : Sesi ujibakat "ANAK WAYANG" di Shah Alam
18 / 04 / 2009 : Sesi ujibakat "GENG BAS SEKOLAH" di Petaling Jaya
27 / 04 / 2009 : Rehearsal Pertandingan Pesta Muzik di SDASA
29 / 04 / 2009 : Pertandingan Pesta Muzik 2009

16 / 05 / 2009 : Sesi ujibakat rancangan kanak2 (RTM)
25 / 05 / 2009 : Show Tarian di Hotel Royal SEREMBAN
22 / 05 / 2009 : Show sempena sambutan Hari Guru
31 / 05 / 2009 : Tempahan sound system perkahwinan
31 / 05 / 2009 : Persembahan Muzik Cak Lempong di Majlis Perkahwinan

06 / 06 / 2009 : Persembahan Siaran Langsung SUA RASA TV9
06 / 06 / 2009 : Tempahan sound system

07 / 06 / 2009 : Tempahan sound system n lighting (stage)
13 / 06 / 2009 : Persembahan Siaran Langsung Nasi Lemak Kopi-O TV9
13 / 06 / 2009 : Sesi ujibakat IDOLA KECIL 2
29 / 06 / 2009 : Penggambaran DRAMA "Kembar Kecoh"

08 / 08 / 2009 : Tempahan sound system

12 / 09 / 2009 : Tempahan sound system
12 / 09 / 2009 : Majlis Berbuka Puasa Anak2 Yatim BERSAMA "Haqeem,Afiq IDOLA KECIL dan ............................"


03 / 10 / 2009 : Tempahan sound system
03 / 10 / 2009 : Majlis Jamuan Hari Raya Anak2 Yatim BERSAMA "....................."


21 / 11 / 2009 : Tempahan sound system dan kek


26 / 12 / 2009 : Tempahan sound system dan kek


Jadual yang dah penuh adalah :


Bulan April - July dari 9.00pagi-12.00 tengahari
Jumaat 3.30 - 6.30 petang
Ahad 2.30 - 6.30 petang

Friday, May 8, 2009

2) Liku-Liku Kehidupan (Kisah Perjalanan Hidupku)

Seminggu telah berlalu.....

aku dan keluarga pulang ke Port Dickson untuk membuat kenduri arwah dirumah...setibanya kami dihalaman rumah,terbayang kenangan2 kami bersama ayah sebelum pulang ke kampung..pulang ke kampung sramai 6orang ahli kluarga tetapi pulang ke rumah semula hanya tinggal kami ber5 je....ahhhh.xdapat aku lupakan smua yang terjadi..emmm....kami pun trus msuk ke dalam rumah yang telah bnyak mninggalkan 1001 knangan dalam kehidupan kami skeluarga... ibu masih klihatan letih dan sedih...adik2 bgitu juga..hurmmm...esok aku dan adek2 akan kembali masuk kesekolah,macammana lah ibu bila tnggal bersendirian dirumah agaknya????

Jam menunjukkan pukul 8.30 malam....kami mnyediakan makan malam seperti biase..lauk dihidangkan diatas meja bgitu juga pinggan dan gelas mnuman...6biji pnggan dan 6gelas disediakan....stelah slesai dihidang,kmi bkumpul untuk makan malam bersama...ibu meletakkan nasi kedalam semua pinggan yang ade...manakala adik pula menghidangkan minuman...opssss!!!Kenapa nasi dan air berlebih lak ni???Ya ALLAH....hampir terlupa kami bahawa ayah tiada lagi bersama kami....

Selepas makan malam dan bersolat,kami berkumpul smula dan mlihat gambar2 yang kami kumpulkan sejak kecil...wajah ayah nampak garang sangat tapiiii die baek n pnyayang orangnyeee....maklumlerrr misai ayah mlenting mcm plakon A.Galak tu...skali imbas mmg mcm muka ayah...he3x....Ibu tersenyum mlihat gambar2 knangan kami bersama ayah dan matanya penuh dengan linangan airmata kerinduan...bila tengok wajah ibu yang masih brasa sedih,aku nekad bercuti lagi untuk mnemani ibu dirumah....biarlah adik2 kesekolah dulu,nanti ble smua da ok baru aku pulak pegi kesekolah....


bersambung............................................

Thursday, May 7, 2009

1) Liku-Liku Kehidupan (Kisah Perjalanan Hidupku)

Bab 1....(Kenangan Bersama AYAH)

Pada tahun 2003 ketika aku dari tingkatan 4,aku dah mula mempelajari bidang "Catering n Penyajian" di sekolah menengah....mase tu,ayah xbenarkan aku tuk masuk kelas tu coz die tkt aku akan jadi _ _ _ _ _......tapi,aku tetap branikan diri tuk masuk kelas tu...sehinggakan satu ketika guru aku nak wat pjmpaan tuk ibu bapa coz nak bagi penerangan kpd semua ibu bapa tentang kos pembelajaran dalam kelas tu...mase tu,xdapat nak bayangkan keadaan yg akan berlaku lau ayah aku tau tentang perkara ni...puas aku nak cari jalan,tapi akhirnya aku brani kan diri tuk bgtau kat ayah....

bila ayah aku datang je kat skolah,pnye la CEMAS hidup aku mase tu,xtau nak wat pe..pnerangan dmi pnerangan ckgu beri,akhrnya ayah aku lembut hati gak walaupun berat bagi die tuk bg aku masuk kelas tu...sejak dari tu,aku da tanamkan niat tuk buktikan aku akan berjaya macam orang lain...

2004

tuk aku buktikan yang aku ley bjaya n btul2 minat dalam bidang masakan,aku pun wat la kuih muih , lauk2 dan macam2 lagi tuk ayah aku rase supaya die yakin yang aku btul2 blajar dalam bidang tu....aku masih ingat mase aku wat kan biskut ALMOND LONDON tuk ayah aku rasa,die nampak tersenyum n berkata

Ayah :Long,nanti pas kau SPM ayah anta ko pegi kusus masak n pastu nanti ko ley bukak kdai.......

Aku : (aku hanya tersenyum n mengangguk2kan kepala)

Masa tu,aku lebih yakin n tanam niat tuk blajar lbh bsungguh2...aku nak bukak satu kdai..mmang itulah impian aku....bila hari lahir ayah aku tiba,aku da rancang ngan mak aku yang aku akan wat kan kek sendiri hasil aku belajar kat sekolah...bila tiba HARI LAHIR ayah aku yang ke 46 pada 07/05/2004,aku n fmily pun wat ar surprise tuk ayah...bila ayah blk dari kerja n bersiap2,aku pun kluarkan la kek yang aku buat....terlihat kat mata ayah aku yang die hepy n hampir mnitiskan airmata,maklumla itu kali pertama kami sekeluarga sambut hari lahir die dengan kek buatan aku sendiri.....gembira rase hati bila ayah puji aku

Ayah : Wahhhh..pandai anak ayah wat kek...

Aku : (aku tersenyum n brasa bangga)...ehhhh....tengok ar sape kan???

Ayah : (senyum n mengesat airmata yg hampir mnitis)long,nanti hari raya blh la kau jual kuih raya.....

Aku : (aku masih tersenyum bangga)..

masa tu ALLAH saje yang tahu btapa gembira nye aku dapat wat ayah aku hepy dengan minat yang aku ada.....bulan dmi bulan berlalu...seminggu sebelum 29/08/2004,kami sekeluarga makan diruang tamu rumah sambil mnonton tv....ayah sempat bertanya kat aku

Ayah : kalau ayah xde nanti,kau boleh ke jage ibu n adik2????
Aku : blh laaaa....pe ar ckp bukan2....
Ayah : tu laa kau,ayah cakap betul2 kau main2....

pada aku,tu hanya senda gurau ayah aku pada aku....

3hari sebelum 29/08/2004..

aku n fmily balik ke kampung coz di kampung akan mngadakan program sambutan hari kemerdekaan di kampung aku di ALOR GAJAH MELAKA....kami bermalam disane slama 3hari 2malam sehingga 29/08/2004....kebetulan pada 28/08/2004,kami mendapat brita yang mak kepada pakcik aku iaitu mak kepada abg ipar ibu aku baru sje mninggal dunia....hurmmm......kseronokan kmi n saudara mara yang lain bertukar mnjadi hiba.....kami semua bergerak ke kampung halaman pakcik aku....ketika itu,ibu aku prasan yang ayah aku suka bersendirian pd hari tersebut....tapi,mak aku hanya mmikirkan yang positif....stelah jenazah nnek saudara slamat dikebumikan,kami pun pulang smula ke kampung halaman kami....

Keesokan harinye pada 29/08/2004,ayah aku ajak aku keluar tuk hantar kretanye untuk dibaiki disekitar melaka...(ketika dalam kereta)

Ayah : ayah lau ade rezeki nanti,ayah nak tukar kete ni ngan set yang baru...dari luar smpai dalam kereta..

Aku : emmmm...sukati la yah...elok gak tu...warna kete pun dah pudar...

selepas itu kami pun berhenti dikdai untuk minum pagi...aku hanye berdua dengan ayah ketika pergi baiki kete tu...mase tngah minum

Ayah : Kesian ibu ko ngan adek2...bila la dorang dapat minum ngan ayah camni..

Aku : (xberkata ape n hairan)

slepas kmi minum,ayah suh aku bawa kete tuk tunjuk2 jalan kalo aku bersendirian kat mlaka nanti n snang tuk tau jalan tuk bawa ibu aku ke hospital....aku pun bawa la sambil ayah aku mngajar aku tuk mncari jalan sekitar mlaka....


Selepas AYAH solat ISYAK...

mase ayah smbahyang,aku nampak ayah berdoa lame sgt...aku xpkir ape pun n trus kedapur.....(masih dikampung)......kmudian slepas ayah solat,ibu,nenek n atuk panggil ayah tuk makan bersama sbelum kmi pulang ke PORT DICKSON malam 29/08/2009 tu...kmi pun makan bersama di dapur...

Xsangka,rupanya makan malam itu adalah makan malam kami bersama wat kali yang terakhir.....ayah menghembuskan nafas terakhir kire2 jam 9.15 minit malam di hospital....Ayah cuma jatuh n kne serangan sakit jantung.....kire2 jam 10.15 malam,kmi mbawa ayah pulang ke rumah stelah urusan Hospital slesai....yang brada dihospital ktika itu,saudara mara terdekat,aku,ibu n jiran2 terdekat dikampung.....bila sampai je dipintu masuk halaman rumah nenek dengan mnaiki ven jenazah,aku xsanggup mlihat adek2 aku yang masih kecil tuggu kpulangan jnazah ayah....turun je dari ven,aku trus pluk ksemua adek2 aku yg ktika itu berusia 15,13 dan 8 tahun....YA ALLAH,btapa hibanye hati aku mase tu ble tgk adek2 aku masih kecil n ibu yang sakit....xterucap dngan kate2 mase tu.....skelip mata ayah pergi mninggalkan kmi wat slama2nye......

AYAH....Kami semua masih sayangkan ayah walupun ayah dah lame pergi mninggalkan kmi smua...adek2 sekarang da bsr da yah....yahhhh...kmi sntiase doakan roh ayah ditempatkan dikalangan org2 yang soleh dan terbaik yah....kmi xkan lupakan ayah...Hari ni 07/05/2009,gnaplah umur ayah 51 tahun lau ayah masih ade....hurmmm...


SELAMAT HARI LAHIR AYAH yang Ke-51

AL-FATEHAH



tunggu sambungan crita aku tuk bab ke-2 dalam "LIKU-LIKU KEHIDUPAN"


TQ mama......

Sunday, May 3, 2009

Pertandingan Tarian Rakyat Pesta Muzik 2009 (ktegori B)

video

Sambungan Cerita semasa Pesta Muzik...

hurmmm.......alhamdulillah kite dapat bersua lagi....ni nak cte lg tntang sesuatu yang terjadi masa kmi di Sekolah SDASA smasa pertandingan PESTA MUZIK berlangsung..

ketika aku brada kat pintu utama tuk tgk bdk2 aku mnari dari jauh,tbe2 aku terdengar bunyi telefon dari blakang aku...aku pun wat xtau je n xpndang blakang coz nak tumpukan pandangan aku kat stage tuk tgk adek2 aku mnari...tbe2,tlefon yang bbunyi td senyap n kdngaran stu suara seperti pernah aku dgr sblum ni......tp aku wat xtau je ar...smpai stu ktika aku terdengar perbualan tu mngeluarkan pkataan yang membuatkan aku trasa geram n rase cam nak mletup....

aku mase tu mang rase nak sound je ckgu yang tgh tlefon tu,tp aku ttap xpandang blakang coz nak dgr lg pbualan ckgu tu lam tipon...dgr pnye dgr,skgu tu pun tbe2 pergi dari situ...tau x pe yang ckgu tu cakap?????

cte mula2 camni....dulu aku pnh ar ngajar kat stu skolah mnengah ni...pkaian,mekap n banyak peralatan aku bg dorang guna tuk pertandingan coz skolah mnengah tu,bkas skolah aku gak...tiap2 tahun blh dikatakan aku ajar pcuma je tanpa minx pape coz bg aku,skolah tu bnyak bjasa pd aku...smpai stu ktika pd 2008,kmpulan kbudayaan skolah tu diambil alih oleh guru2 baru yang aku xknl....mse mula2 tu sgan gak ar,tp lame2 kmi smua dapat bkerjasama...aku mngajar sampaila pertandingan 2008 diadakan n sampailah skolah tu diminta wat persenbahan tarian tuk stu pertandingan peringkat Kebangsaan dimana N.9 mnjadi tuan rumah pertandingan prnkat kbngsaan tersebut...persembahan tuk pertandingan ape tu aku xnak gtau,yang pnting spe makan cili die yang trasa pdasnye...btul x???

mse persembahan tu mang aku n 2orang lgi kwn aku ade krisis ngan ckgu2 skolah tu...dorang janji mcm2 tp habuk pun xde....tp pe ley buat,mase tu aku xde wat pape surat htam putih...sjak dari tu aku da pasang niat yang aku akan wat surat lau skolah tu pnggil lagi aku ngajar...pd bulan march 2009,aku dpat tlefon wakil dari guru kbudayaan tu,die mnx aku ngajar skolah tu tahun ni...aku pe lg,on je ar tp aku akan siapkan surat tuk ngajar tu...surat perjanjian spaya aku x dipergunakan lagi...ble smpai je skolah tu n bg surat yang aku wat,muka ckgu tu brubah trus...haaaahaaaa...pdan muka die..die ingat aku ni budak2 bodoh ley die permainkan...pastu die pun gi ar bncang ngan kuncu2 die....skali ble slesai je bncang,jwpannye dorang xstuju tuk amek aku...tau xsbb ape?????sbbbbb dorang xde duit nak byr...padan la muka dorang,,aku da tlg,pastu pergunakan aku spe suruh..

ble tbe mase tuk pertandingan mula ar crite aku curik costium dorang...pdahal pd 2008 aku yang bnyak pnjamkan cstium kat dorang...lgpun aku xsangka ar sampin yang aku bli seakan2 warna sampin dorang tahun lepas...tu die kate aku curi,pdahal cstium tu dorang yg smpan...PENDING n CUCUK SANGGUL pnye la mahal aku bli,die kate aku amek dorang pnye...KEPALA OTAK dorang...die ingat,die sorang je blh bli gaknye...lau aku nak curi camne plak,sdangkan pas je persembahan tuk kebangsaan tu,aku da xdatang sane langsung...habis rata orang die ckp aku mncuri masa pertandingan PESTA MUZIK 2009 tu...

aku angin n g jmpe ar Ckgu yang bjak pandai tu n tnye npe ckp camtu,trus lak die xnak ngaku n kate yang die xckp pape...sdangkan aku sndri dgr mase die tgh tlefon tu....x ke SENGAL nmenye tu....last2 die sndri yang malu...pendek crite,PADAN MUKA dieeeeee...lain kli jgn tduh smbarangan....da TAMATTTTTTTT........Puas rasenye da dpat luahkan....